Affirmeren....hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 25 juni 2023 om 18:24

Vandaag kreeg ik een interessante vraag in mijn inbox. Waarvan ik meteen dacht, voor mij klinkt dit zo vanzelfsprekend, maar eigenlijk is het helemaal niet zo makkelijk. Wanneer ik het probeerde uit te leggen, raakte de woorden die ik opschreef mij ook direct. Want hoe doe je dat eigenlijk; 'ervoor kiezen om gelukkig te zijn, zelfs in tijden met uitdagingen of moeilijkheden'. 

Wat is een affirmatie

Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord 'affirmare'. Affirmare betekent bevestigen, versterken, bekrachtigen. Affirmaties zijn positieve, versterkende gedachten over iets dat je graag wil hebben of wilt zijn. Een affirmatie kun je zien als een soort leugentje dat je jezelf verteld. Hoe je jouw realiteit eigenlijk het liefst zou zien. Wanneer je een affirmatie regelmatig herhaald beginnen je hersenen het te geloven waardoor je deze realiteit meer en meer zult gaan ervaren. Wat je eigenlijk doet is het herprogrammeren van je hersenen, waardoor je de wereld dus ook anders zult ervaren.

Werkt het echt?

Als je het maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dan werkt het zeker. Wel ben ik van mening dat je er een weg in moet vinden. Ik kan me ook voorstellen dat sommige sterk van mening zijn dat het niet werkt. Of dat er sommige kampen met zo een negatief beeld, dat positiviteit juist als iets negatief wordt ervaren. Voor deze groep en ook als je net begint met affirmeren zou ik adviseren om heel simpel en klein te beginnen.

Met bijvoorbeeld; 
Ik sta open om mezelf positief te voelen, ook al merk ik het op dit moment niet.
Ik voel me nu rot, maar het hoeft niet erger te worden.
Ik hoef mezelf niet te straffen.
Ik mag er zijn, ik ben goed genoeg.
Ik mag voor mezelf zorgen.
Ik mag voor me laten zorgen.
Ik kies om ook de lichtpuntjes te zien en ervaren, ook al zie ik het nu niet, ik sta er wel voor open. 

 

Geloven

Voor mij is geloven in iets erg belangrijk. Wanneer ik een affirmatie uitspreek moet ik geloven dat het überhaupt mogelijk kan zijn. Dat geeft mij vertrouwen. Als er vertrouwen is roept het een emotie op, het gevoel dat het kan en dat ik het mag beleven. Emotie is brandstof voor de 'wet van aantrekkingskracht'. Wanneer je gelooft en vertrouwt op het positieve is dat ook hetgeen wat je zult aantrekken. Want hoe luidt de gezegde; 'Alles wat je aandacht geeft groeit'. Zo werkt het ook voor affirmaties.
Wij mensen zijn geneigd om eerder te geloven in het negatieve dan het positieve, dat is ook waardoor we vaak in een negatieve spiraal terecht komen. Als je vaak genoeg denkt dat je het niet kan of dat het niet lukt, dat we niet goed genoeg zijn, dat we dingen niet goed genoeg doen of dat we het niet waard zijn, dan zal je dat ook als realiteit aannemen. Dat zijn de negatieve affirmaties waar we allemaal weleens mee te maken hebben gehad.
Iets heel simpels; als je op vier hoog woont en met 30 graden vier boodschappen tassen naar boven moet sjouwen, bij de tweede verdieping voel je dat je benen al verzuren. Je denkt 'ik kan echt niet meer' maar je moet nog twee verdiepingen. Je zult toch naar boven moeten gaan om thuis te komen, je kunt ervoor kiezen te mokken dat het niet meer lukt. Of je zet je gedachtegang om zegt tegen jezelf 'ook al voelt het nu even zwaar, ik ben al op de helft, ik kan die twee verdiepingen echt wel omhoog lopen en dat is wat ik ga doen' en opeens voel je een shift in je lichaam en je gaat gewoon. Boven aangekomen voel je ergens een trots, ik heb het toch gedaan en het viel best mee. Het is de manier hoe we onszelf aanspreken, dat is wat je als overtuiging aanneemt en onze realiteit vormt.

Zelf affirmatie maken

Alles begint met eerlijk zijn tegen jezelf. Waar beperk je jezelf? Het is belangrijk om je bewust te zijn van je beperkende overtuigingen over dingen die jij belangrijk vindt. Alleen op die manier kan je er iets aan doen. Nu mogen we onze beperkende overtuigingen zo om buigen naar iets positiefs en door jezelf dat vaak vertellen kan je je hersenen op een positieve manier hersenspoelen! Je beïnvloedt je onderbewustzijn en kunt dus je hersenen herprogrammeren met gedachtes die beter voor je zijn. 

Laten we gaan kijken hoe we een beperkende overtuiging kunnen ombuigen naar een positieve affirmatie:

  1. Betrap jezelf je komende dagen op iets waarbij je zegt; 'ik kan het niet' of 'ik ben niet', bijvoorbeeld; 'ik kan echt niet tegen die hitte het is mij te warm'
  2. Buig dit om naar 'ik kan wel' of 'ik ben wel', bijvoorbeeld; 'ik geniet van de warmte elke zonnestraal geeft mij kracht en positiviteit'
  3. Affirmeer altijd vanuit tegenwoordig tijd, dat je het al beleefd, zo train je je hersenen dat het zo is en niet anders.
  4. Gebruik voor een affirmatie altijd je eigen woorden, je moet het namelijk wel kunnen geloven
  5. Wees dus ook geloofwaardig, want als je het zelf niet gelooft zal het ook niet werken. Affirmeren dat je beschikt over miljoen euro terwijl je geen geld hebt gaat dus ook niet werken. Maar begin in kleine stapjes, bijvoorbeeld; 'ik heb meer inkomen dan uitgaves' of 'ik ben een magneet voor geld' en bouw dat zo op.
  6.  Als het goed is heb je nu een affirmatie dat bij je past, merkt je na een tijdje dat het niet meer bij past, dan pas je het aan.

Oefenen met affirmaties

Waarschijnlijk voel je al gemotiveerd om ze te gebruiken, dat is het leuke van zelf affirmaties maken. Ze zijn helemaal persoonlijk op jou behoefte afgestemd. Schrijf jouw affirmatie op een briefje en plak het of zet het ergens neer, waar je denkt dat je het vaak zult tegen komen. Je kunt er natuurlijk ook een reminder van in je telefoon plaatsen, in ieder geval voor minimaal 3x per dag. Herhaal het ook een paar keer achterelkaar, hoe vaak het goed voelt, alles is oké. Als je er comfortabel bij voelt kun je het ook hard op zeggen, jezelf het horen zeggen geeft net die extra kracht. Of jezelf aankijken in de spiegel, dat werkt ook heel goed. Maar vooral doen waar jij je prettig bij voelt, alles is oké. Maak er vooral een gewoonte van een routine door de dag. Hou dit een maand vol en kijk dan terug wat het heeft gedaan.

 

Ik ben vooral benieuwd of jij al met affirmatie werkt en wat heeft het voor jou betekent. Werk je er nog niet mee, ben ik benieuwd of je dit gaat proberen. Klets gezellig mee hieronder in de reacties.

Namasté en een warme groet,
Debbie


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.