Aromatherapie voor op reis

Essentiële oliën voor jouw reis

De vakantieperiode is aangebroken. Op reis gaan wordt meestal gezien als een geweldige ervaring, één die je misschien al een tijdje hebt gepland en waar je naar hebt uitgekeken. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat en je geen onnodige zorgen hoeft te maken over kleine kwaaltje en ongemakken op reis, kun je een kleine reisverzekering toevoegen aan je toch al overvolle bagage. Aromatherapie met een aantal gemakkelijk beschikbare essentiële oliën helpt al je een hele eind op weg. Reisziekte, insectenbeten, spijsverteringsproblemen en algemene reis vermoeidheid, om er maar een paar te noemen, zijn veel voorkomende ongemakken die worden ervaren wanneer je denkt ontspannen op reis te gaan. Een kleine verzameling van niet al te dure essentiële oliën kan een grote verlichting bieden van deze kwaaltjes. 

De behandeling met deze oliën is eenvoudig, het varieert met het inhaleren van een beetje olie van een tissue, het toevoegen aan een bad, het drinken van een druppel met een warme kop water. En gelukkig komt verlichting vaak snel vanwege de krachtige eigenschappen van de oliën en de compatibiliteit met ons eigen lichaam.

We beginnen met 'er te komen', elke reis begint ‘met het reizen’. De meeste starten een reis met de auto, boot of vliegtuig en soms krijg je te dan te maken met reisziekte, met name bij kinderen. Dit kan het 'reizende' gedeelte van je ervaring gemakkelijk absoluut niet leuk maken. Voer essentiële olie van pepermunt in.

Pepermunt wordt al lang gebruikt om maagklachten te verzachten en is makkelijk in gebruik. Eén druppel pepermunt olie (het is sterk!) in een kopje warm water, je kunt er een schepje suiker bij doen als je dat prettig vindt. Drink het voor en tijdens de reis. Als je een kopje warme pepermunt teveel van het goede vindt, kun je ervoor kiezen een druppel toe te voegen aan een kleine hoeveelheid honing op een lepeltje voor hetzelfde effect.

Gember etherische olie staat ook bekend om zijn kalmerende werking voor maagklachten, een beetje inademen van een tissue of verdund in een dragerolie en uitwrijven op de buik kan verlichting brengen. Je kunt ook een druppel gember toevoegen aan warm water en het drinken als een sterke thee, dit kan ook effectief zijn voor sommige voedsel gerelateerde maagproblemen, vooral in combinatie met de buikmassagemethode. Pepermunt kan ook opbeurend zijn voor de vermoeide bestuurder of passagier, één of twee druppels op een tissue in de auto zal het aroma in uw omgeving vrijgeven. Wees echter voorzichtig met deze olie, omdat het op gevoelige delen van de huid (direct onder de neus en zeker in de buurt van de ogen) irritatie kan veroorzaken. Tissues met de olie erop mogen deze gebieden niet direct raken.

Lavendel wordt wel 'een medicijnkast in een fles' genoemd vanwege het brede scala aan effecten. Het aroma van lavendel is opbeurend en ontspannend, nuttig voor stress op drukke luchthavens of drukke snelwegen. Het inademen van druppels op een tissue is al zeer effectief voor zowel volwassenen als kinderen.

 

Essentiële olie van lavendel is ook een effectieve wondgenezer vanwege de ontstekingsremmende, milde antibacteriële en huidregeneratieve werking. Het kan direct worden gebruikt in geval van brandwonden, 50:50 worden gemengd met tea tree en pleisters aanbrengen om infectie te voorkomen, of gemengd met tijm linalol en eucalyptus (2:4:2) en toegevoegd aan een kom water voor een effectieve desinfecterende wassing.

Lavendel is erg handig voor het behandelen van beten en steken, plaats gewoon een beetje (onverdund) op het getroffen gebied. Deze veelzijdige olie is ook een onderdeel van een insecten werend mengsel dat bestaat uit gelijke delen lavendel, tijm linalol en pepermunt en een dubbele dosis essentiële olie van citroengras. Plaats een druppel of meer op tissue of doek leg dit in je kamer, dit kan de insecten uit uw ruimte houden; 3 druppels van dit mengsel per theelepel dragerolie kunnen regelmatig op de huid worden aangebracht, of je kunt een vergelijkbare hoeveelheid mengen in elke lotion die je mogelijk hebt.

Lavendel kan ook worden gebruikt in combinatie met geranium-, kamille-, pepermunt- en eucalyptusolie bij het verlichten van de effecten van jetlag om zo snel mogelijk uit deze vermoeide toestand komen, dit maakt elke reis aangenamer.

Om jezelf zo snel mogelijk te laten wennen aan de lokale tijd, kun je voor het naar bed gaan, in gelijke waarde lavendel en geranium essentiële oliën gebruiken, kamille kan ook worden gebruikt in plaats van de geranium, en werkt vooral goed voor het kalmeren van kinderen (als ze om WELKE reden dan ook prikkelbaar zijn). Voeg een paar druppels toe aan een bad of gebruik in een massageolie. Moeizaam wakker geworden in ochtend, doe hetzelfde met gelijke hoeveelheden pepermunt en eucalyptus. Je zult dit ook handig vinden op andere momenten wanneer je een beetje duidelijkheid en verlichting nodig hebt.

Citroen heeft ook een aantal prachtig diverse toepassingen. Het is effectief als een antibacterieel middel, maar niet zo sterk dat het irriterend is. Het toevoegen van meerdere druppels per liter aan je drinkwater zal helpen het te zuiveren, en het water kan fungeren als een ontsmettingsmiddel dat kan worden gebruikt bij het wassen van je groenten en fruit. De noodzaak hiervan hangt zeker af van de locatie waar je op dat moment bevindt, maar het is geen slecht idee wanneer bacteriële besmetting nodig is. Verder kan regelmatig water drinken met toegevoegde citroenolie het lymfe- en spijsverteringsstelsel zachtjes stimuleren, waardoor dat trage gevoel wordt verlicht dat vaak gepaard gaat met vlieg- en autoreizen.

Eucalyptus, de smalle bladvariëteit is een favoriet - heeft ook een groot aantal toepassingen. Het kan het lichaam koelen als het te warm is en het beschermen als het te koud is. Je vindt het bijna in alle formules die worden gebruikt om congestie te verlichten, de bloedsomloop te ondersteunen en verlichting te brengen in een reismoe hoofd. Eucalyptusolie kan als pepermunt worden gebruikt om je op te peppen en te stimuleren tijdens lange ritten in een auto. Ook kan het worden toegevoegd aan een koel bad of op een koud kompres in geval van hitte-uitputting en hitteberoerte (vergezeld van natuurlijk grote hoeveelheden water en elektrolyten!), en op een vergelijkbare manier worden gebruikt om koorts te verminderen.

Eucalyptusolie kan worden gemengd met geranium als massageolie (3 druppels eucalyptus en 2 druppels geranium per theelepel dragerolie) om hittekrampen te verlichten. Voeg voor congestieverlichting aan een bad; 1 druppel eucalyptus, 3 druppels citroen, 2 druppels tijm en 2 druppels tea tree toe, week en adem diep in, of voeg gewoon een paar druppels toe aan een dampende kom water en inhaleer.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van manieren om je reiservaringen aangenamer te maken met aromatherapie. Met een beetje moeite kun je jouw kennis van deze oliën uitbreiden, verdere toepassingen ontdekken en andere oliën vinden die goed werken voor jouw specifieke behoeften.

Deze essentiële oliën zijn gemakkelijk verkrijgbaar en vrij goedkoop, hoewel je wel voorzichtigheid moet zijn bij het kopen van oliën, omdat er ook namaak producten in omloop zijn en andere in massa worden geproduceerd met technieken die hun therapeutische voordelen kunnen beperken. Hoe aangenamer het aroma van een olie ruikt, hoe hoger over het algemeen de kwaliteit. Je neus zal het weten! En zoals met elke aromatherapie-toepassing, begin langzaam, essentiële oliën verdienen een gezond respect.

Aromatherapie voor slapeloosheid

Aromatherapie biedt een natuurlijke manier om om te gaan met slapeloosheid, ontspanning, angst en stress. Het primaire doel van aromatherapie is om een geur te produceren die een effect op het menselijk lichaam induceert. De geuren van aromatherapie werken op een onbewust niveau. Geur kan invloed hebben op de manier waarop mensen reageren. Verschillende geuren kunnen de hersenen stimuleren en gevoelens oproepen die vervolgens met die geur worden geassocieerd. Aromatherapie wordt gebruikt voor mentaal en emotioneel welzijn. De oliën van aromatherapie worden vaak gebruikt om de persoon te stimuleren of te ontspannen als dat nodig is. Sommige aromatherapie-oliën zijn kamille, patchouli, sandelhout, neroli, ylang-ylang en marjolein.

Er zijn een paar verschillende manieren waarop je kunt genieten van de geuren van aromatherapie, zoals een paar druppels in je badwater doen, de oliën kunnen worden gebruikt voor massage, of je kunt zelfs 's nachts een paar druppels op je kussen strooien. Kamille is een beetje veelzijdiger omdat je het in de vorm van thee kunt drinken of de oliën kunt gebruiken in iets dat lijkt op een wierookbrander. Als je kijkt naar aromatherapie met als enige doel slapeloosheid, zullen er echte recepten zijn die je zelf kunt maken die heel goed werken voor slapeloosheid. Een in het bijzonder is een mengsel van twee druppels jasmijn en vier druppels lavendel. Dit kan worden gebruikt in een diffuser of je kunt druppels ervan rond je bed uit sprenkelen. Zorg er wel voor dat het op een plek sprenkelt waar je het goed kunt ruiken. Dit mengsel kan ook gebruikt worden voor een massage.

Aromatherapiekaarsen zijn ook verkrijgbaar in de verschillende geuren die hierboven worden genoemd, ze zijn een geweldige extra touch, maar geven waarschijnlijk niet genoeg dampen af om te helpen bij het bestrijden van zoiets als taaie slapeloosheid. In combinatie met aromatherapie werken meditatie en yoga uitstekend als een manier om de negatieve energie uit je lichaam te bevrijden die ervoor zorgt dat je kostbare slaap verliest.

De meest populaire aromatherapie-olie die tegenwoordig wordt gebruikt, is lavendel. Lavendel is zeer veelzijdig en kan gewoon in je eigen achtertuin gekweekt worden. Het werkt ook geweldig voor spijsvertering gerelateerde problemen en als een zeer effectief antidepressivum. Verder kalmeert het de zenuwen, ontspant het je lichaam en bevordert het de slaap.

Soms kan de dagelijkse stress van het leven zich opbouwen en een kan combinatie van aromatherapie-oliën letterlijk magisch zijn bij het creëren van een harmonisch evenwicht, een gevoel van welzijn en ontspanning en het bevorderen van slaap.

Aromatherapie voor genezing

De kunst van de aromatherapie werd al duizenden jaren beoefend. Er werd sterk bewijs gevonden om aromatherapie te koppelen aan vele oude tradities. Hoewel aromatische oliën al eeuwenlang worden gebruikt om verschillende kwalen en aandoeningen te behandelen en te genezen, begon de formele studie naar hun eigenschappen pas in 1928.

In zijn eenvoudigste vorm is aromatherapie het gebruik van essentiële plantaardige oliën voor therapeutische doeleinden. Ze worden normaal gesproken gebruikt om een persoon te verlichten van stress en een verscheidenheid aan stress gerelateerde aandoeningen. Ze worden ook gebruikt voor het bevorderen van het algemene welzijn van een individu en bij het stimuleren van het lichaam en de psyche.

Aromatherapie werkt door de reukzenuwcellen te induceren met aromatische oliën, die vervolgens de boodschap naar het limbisch systeem in de hersenen uitvoeren. Het limbisch systeem is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het beheersen van geheugen en emoties. Aromatherapie houdt zich bezig met de werking van zowel de fysieke als emotionele aspecten van de persoon die wordt behandeld. Fysiek helpt aromatherapie bij het verlichten van specifieke aandoeningen door de stimulatie van het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de bloedsomloop. Bij emoties kunnen ze echter aangename herinneringen en opgewekte stemmingen oproepen. Hoewel de medische gemeenschap het niet eens is over de vraag of aromatherapie op zichzelf instrumenteel is voor het genezen van verschillende medische aandoeningen, wordt het idee van herstel door aromatherapie algemeen aanvaard.

Essentiële oliën zijn afgeleid van de destillatie van de elementen van een plant zoals de bladeren, wortels, bloemen, stengels en schors. Ze bevatten de ware essentie van de planten waaruit ze oorspronkelijk in hoge concentratie afkomstig zijn. Hoewel aangeduid als olie, hebben essentiële oliën normaal gesproken niet de echte eigenschappen van olie. Sommige essentiële oliën zijn geel zoals die van het citroengras en oranje en veel zijn helder. Deze oliën worden op verschillende manieren gebruikt: door inademing, door ze toe te voegen aan het badwater en door de toepassing van de verdunde olie op het lichaam. Het gebruik van olie in aromatherapie is alleen beperkt tot mensen met onvervalste kwaliteiten. De zuiverste van de essentiële oliën alleen hebben de therapeutische waarden.

Het volgende is een lijst van de meest voorkomende essentiële oliën die worden gebruikt in aromatherapie. Sommige daarvan worden gebruikt als drageroliën (ook bekend als plantaardige oliën of basisoliën): 

 • Amandel, Zoet
 • Abrikozenpit
 • Avocado
 • Bernagie
 • Cacaoboter
 • Teunisbloem
 • Druivenpitten
 • Hazelnoot
 • Jojoba
 • Kukui
 • Macadamia Noot
 • Olijf
 • Pinda
 • Pecan
 • Rozenbottel
 • Sesam
 • Sheaboter
 • Zonnebloem

Hieronder staan essentiële oliën die niet aan te raden zijn om te gebruiken in aromatherapie, vooral als ze niet onder toezicht staan van een professionele aromatherapiebeoefenaar:

 • Ajowan
 • Amandel, Bitter
 • Arnica
 • Berk, Zoet
 • Boldo Blad
 • Bezem, Spaans
 • Kalmoes
 • Kamfer
 • Hertentong
 • Knoflook
 • Mierikswortel
 • Jaborandi
 • Melilotus
 • Bijvoet
 • Mosterd
 • Ui
 • Pennyroyal
 • Wijnruit
 • Sassafras
 • Thuja
 • Wintergroen
 • Wormwood
 • Alsem

Aromatherapeuten brengen de werking van aromatherapie in de praktijk in een spectrum van werkomgevingen, waaronder:

 • privépraktijk
 • mobiele bezoekpraktijk
 • natuurklinieken
 • schoonheidstherapie klinieken
 • gezondheidsclubs
 • ziekenhuizen
 • hospices en
 • verpleeghuizen

Ondanks het gebrek aan formeel onderzoek naar aromatherapie, schrijven therapeuten en Europese artsen vaak bepaalde aromatische oliën voor voor een reeks klachten, waaronder verkoudheid en griep, slapeloosheid, sinusitis, migraine, spijsverteringsproblemen en spierpijn. Het moet echter duidelijk zijn dat aromatische oliën nooit oraal mogen worden ingenomen en eerst moeten worden getest om de mate van gevoeligheid van de huid voor sommige oliën te bepalen.

Ben jij een aromatherapeut of verdiep je je graag in essentiële oliën, dan ben ik benieuwd of je nog meer tips hebt voor onze lezers. Voor onze lezers, ik ben erg benieuwd of je al werkt met de tips die hier genoemd worden of zou je dit zeker overwegen om te gebruiken? Laat het vooral weten hieronder in de reacties. Voor nu een gezegende dag toegewenst.

Liefs Debbie
Namasté


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.